Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Jó, ha hamar megvan a kerék, mert például a kerékagyakat a felni méreteihez kell megtervezni. Jó néhány építő esik abba a hibába, hogy valahonnan szerez 4 db kisméretű kereket, és ezt használja fel a gokart építéséhez. Ne tegyük. Egyrészt ettől nagyon gagyi lesz a gokart kinézete, másrészt az ilyen-olyan, keskeny gumik tapadása meg sem közelíti a gokarthoz gyártott gumik tapadását. A gumik beszerzése nem akkora gond, mint sokan hiszik, egy új garnitúra ára valóban magas, de bérgokart-pályákon biztosan adnak el néhány használt darabot. Az internetes piacokon (Vatera, Tesz-vesz) is szoktak hirdetni gokartgumit, szerencsés esetben egy versenyzőtől is szerezhetünk versenyzésre már alkalmatlan, de hobbira nagyon is jó használt gumikat. A száraz pályára való slick gumik mérete: hátsó 11x7,1-5,  első 10x4,5-5 (külső átmérő coll-ban, szélesség, felni átmérője).

A kerék a gumin kívül ugyebár a felniből áll, és ez a lényegesebb része.

Alapvetően két fajta felni van, szétszedhető és nem szétszedhető. Talán furcsa, hogy a nem szétszedhető a drágább – azért mert ez a típus a precízebb, könnyebb, minden szempontból profibb. Hobbigokartra viszont nagyon megfelel a szétszedhető is, ezen könnyebb cserélni a gumit is. Én ilyet használok, bevált.

 

KépLehet esztergálni alumíniumból, vagy akár acélból is, csak borzasztó nagy veszteséggel (a teljes „közepét” ki kell esztergálni). Elvileg mélyhúzással is lehetséges felnit gyártani, de csak annak, akinek gépgyártó üzemben dolgozó jó szívű ismerőse van, mert ehhez nem kis prés szükséges, a hozzá való szerszámról nem is beszélve. (Amit szintén esztergálni kellene…)

 

Én magam is gondolkodtam azon, hogyan lehetne acél tárcsákból ill. lemezből hajlított kúpokból felnit hegeszteni, de gyakorlatban sosem próbáltam ilyesmit. Úgy gondolom, hogy nem lehet elég pontosra megcsinálni – illetve, ha véletlenül jól sikerül, talán megfelelő lehet, kis pontatlansággal is – esztétikailag biztos rosszabb lesz, mint a legócskább gyári. Azért, ha valaki mégis megpróbálna felnit barkácsolni, megadom a méreteket:

 Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gumi és felniméretek (rákattintva nagyobb lesz)

A fentiek alapján a legjobb megoldás a felnit is megvenni. Kevés dolog van a hobbigokarton, amit muszáj megvenni, de a kerék az. Tudom, hogy ez nem öröm, de ez van.

Felniből sem kell újat venni, néha a Vaterán vagy a racing-bazar.hu-n tünnek fel kedvező árú használt darabok, ezekre kell vadászni. A bérgokart pályák üzemeltetői valószínüleg tudnak segíteni ebben is, ha akarnak.

A jó felnihez nem kell belsőgumi, a peremére felszorul a gumi és tömít. Néhány napig nem ereszthet le a kerék. Néha úgy rá tud szorulni a gumi a felnire, hogy célszerszám nélkül gyakorlatilag lehetetlen levenni. Célszerszám:

 Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

Gumilenyomó

 

Aztán, így lehet leszedni és felrakni a gumit a nem szétszerelhető felniről/-re:
(Ja, persze, a TV-ben. A való életben kicsit nehezebben szokott menni.)

http://www.youtube.com/watch?v=uqQRbczxKFk&feature=endscreen&NR=1

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Re: Re: Gumi

(Martin, 2013.08.07 14:05)

De nekem a gokartomon 5 colos az első felni és ez a gumi van rajta

Szia

(miskolczi tamas, 2013.02.14 20:02)

Szia nekem sikerult mindent meg csinalni kuldom a kepeket hogy robog !

Re: Szia

(ZYLO, 2013.02.15 08:54)

Szuper, várom a képeket.

Felni

(Benedek, 2012.10.04 15:18)

Szia!

Gokart felnit keresek! Átbújtam már nagyon sok hirdetést de nem igazán találtam egyet se, örülnék ha tudnál segítséget nyújtani és lenne még pár kérdésem is. E-mail címem: benedek0203 kukac gmail pont com

Előre is köszönöm válaszodat!

Re: Felni

(ZYLO, 2012.10.04 22:19)

Szia!

Hát eladó nincs nekem sem.

A Vaterán kínálnak most is, igaz kicsit drága, 35e...
Ha tudsz várni, ki lehet fogni olcsóbbat is. Nézni kell folyamatosan a Vaterát, racing-bazar.hu -t. Esetleg fel lehet hívni a Visualracing-et vagy a Racingbörze-t, itt a linkjük balra. Lehet olyan cuccuk is, ami még nincs kint a weboldalon.

A kérdéseket inkább itt tedd fel, talán mást is érdekelhetik.

Öntés

(Csaba, 2012.06.03 18:37)

Szia!
Találtam a neten egy weboldalt. http://www.sasovits.hu/cnc/ontes/ontes.htm
A kérdésem az lenne hogy lehet e tartós , strapabíró felnit önteni a fenti weboldalon bemutatott technológiával.
Válaszodat előre is köszönöm.

Re: Öntés

(ZYLO, 2012.06.04 09:47)

Szia,

Hát, megmondom őszintén, nem olvastam végig az anyagot, bár érdekesnek látszik. A Tudástár nagyon jó, hasznos infók vannak benne.

Hogy lehet-e felnit önte(t)ni, azt nem tudom. Erről olyan valakit kellene megkérdezni, aki már látott ilyet közelről. Annyi biztos, hogy én otthon nem kísérleteznék vele, mire a kemencét meg a formát megcsinálod, rengeteg idő és pénz elmegy rá. Az eredmény pedig több, mint kétséges - a belinkelt leírásban is benne van, hogy mennyi hibalehetőség merülhet fel. Szerintem otthon, tapasztalat nélkül szinte biztosan nem fog sikerülni.

Az esetleg működhet, hogy egy öntőmesterrel beszélsz (lehet ilyen hirdetéseket látni), esetleg ő elvállalja. Vagy legalább megmondja, hogy miért nem. De kb. 15- 20 eFt körül lehet venni egy garnitúra felnit, szerintem nem lesz jelentősen olcsóbb, ha kiönteted. (Azt ugye még esztergálni is kell utána.)